Kábeltelevízió-rendszer - KTV

1. Fogalom magyarul: Kábeltelevízió-rendszer - KTV

2. Fogalom angolul: Community Antenna Television - CATV

3. Meghatározás: A KTV olyan műsor- és jeltovábbító rendszer, amely alapszolgáltatásként a földfelszíni és/vagy műholdas adásokból származó rádió- és televízióműsorok, helyi műsorok vagy távközlési összeköttetéseken érkező műsorok vételét  és szétosztását végzi nagyszámú előfizető számára, valamint az előfizetők (vagy azok egy csoportja) által hozzáférhető egy- vagy kétirányú, keskeny- és szélessávú átvitelt igénylő kiegészítő szolgáltatásokat is nyújthat, amelyeket általában kábeleken, szükség esetén vezeték nélküli összekötetéseken bonyolít le, mely feladatokat minimum a szabványokban előírt minőségben kell teljesíteni.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések: A legenda szerint Amerikában a földi televíziós sugárzás elterjedésekor egy farmer, aki egy völgyben lakott, nem tudta fogni az adást a közben levő nagyobb domb miatt. Ezért vett vagy 100 méter kábelt, egy erősítőt és a dombon felállította az antennáját erősítővel, majd a kábellel levezette a vett jeleket a házához és örömmel nézte a TV-műsorokat. Állítólag innen származik a kábeltelevízió kifejezés.

Az viszont igaz, hogy eleinte kisebb hálózatok alakultak ki. Pl. egy többlakásos társasházban építették ki a földi vételekre alkalmas antennákat, erősítőket és a lakások felé a koaxiális kábeles elosztást. Magyarországon így a két hazai adás mellett a lehetőségek szerinti külföldi műsorok is megjelenhettek a lakásokban. Később a műholdakon megjelenő, gyakran ingyenesen vehető műsorok vételére alakultak ki kisebb, de a költségek miatt több házat is összekábelező műholdas vételre alapozott kisközösségi KTV-rendszerek. (Satellite Master Antenna Television. SMATV). További fejlődés eredményeztek több ütemben a ma már igen nagyszámú előfizetőt ellátó digitális KTV-rendszerek. 

8035 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.