JBE - jelentős befolyásoló erővel rendelkező - médiaszolgáltató

Fogalom magyarul: JBE - jelentős befolyásoló erővel rendelkező - médiaszolgáltató

Fogalom angolul:  Media Service Providers with Significant Market Powers of Influence

Meghatározás:

JBE-médiaszolgáltatónak minősül a legalább 15 %-os éves átlagos közönségaránnyal rendelkező lineáris audiovizuális és rádiós médiaszolgáltató, feltéve, hogy legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a 3 %-ot. 

A médiatörvény a piaci koncentráció megelőzése és a sokszínűség megőrzése érdekében meghatározott kötelezettséget ír elő ezen médiaszolgáltatók számára (2017 - Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., TV2 Média Csoport Zrt., Magyar RTL Televízió Zrt.). Egy médiaszolgáltató véleményformáló erejét legjobban nem feltétlenül a gazdasági ereje, reklámbevétele, vételkörzete határozza meg, hanem sokkal inkább a közönségaránya: tehát az, hogy hány néző nézi, hallgató hallgatja műsorát és ez mekkora részesedést jelent az adott piacból. Hazánkban a koncentráció és a tájékoztatási monopólium szempontjából kritikus közönségarány 15%. A státusz a médiaszolgáltatóra (és nem a médiaszolgáltatásra) vonatkozik.

A JBE-médiaszolgáltatók plusz kötelezettségei a következők:

- A lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásban valamennyi munkanapon reggel 07 óra és 08 óra 30 perc között legalább 15 perc hosszúságú hírműsorszám vagy általános tájékoztató műsorszám, továbbá valamennyi napon 18 óra és 21 óra között legalább 20 perc hosszúságú önálló hírműsorszám egybefüggő szolgáltatására vonatkozó kötelezettség (a legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró médiaszolgáltatásban, így biztosított a lehető legszélesebb közönség tájékoztatása).

- Lineáris rádiós médiaszolgáltatásban valamennyi munkanapon reggel 06 óra 30 perc és 08 óra 30 perc között legalább 15 perc önálló hírműsorszám egybefüggő szolgáltatására vonatkozó kötelezettség.

- A más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás a hírműsorszám időtartamának 20 %-ánál éves átlagban nem lehet hosszabb terjedelmű (éves kötelezettség, mely a hatóság folyamatos ellenőrzése és az ellenőrzés eredményének havi publikálása révén biztosítja a kvóta tudatos és teljes kihasználását). 

- A digitális műsorterjesztéssel terjesztett valamennyi médiaszolgáltatás során a 19 óra és 23 óra között közzétett, eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások és filmsorozatok legalább egynegyede eredeti nyelven, magyar felirattal is elérhető kell, hogy legyen, ideértve a 23 óra előtt elkezdődő, de azt követően véget érő műsorszámokat is (közérdekű, társadalompolitikai cél).

Hivatkozás:

Mttv. 69. § (1) bekezdés, 38. §. 

7552 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.