Járműkommunikáció

1. Fogalom magyarul: Járműkommunikáció

2. Fogalom angolul: Vehicular communications

3. Meghatározás:

Járműkommunikáció alatt a járművek egymás közötti (V2V, Vehicle-to-Vehicle), illetve a járművek és az intelligens közlekedési infrastruktúra közötti (V2I, Vehicle-to-Infrastructure) kommunikációt értjük, melynek segítségével a járművek biztonsági riasztásokat illetve forgalmi információkat kapnak vagy osztanak meg. Ennek célja elsődlegesen a balesetek elkerülése és a forgalom hatékonyságának növelése. A járműkommunikációt megvalósító elsődleges technológia az IEEE 802.11p szabványra épül, a kommunikáció egy 75 MHz széles frekvenciatartományban történik 5,9 GHz környékén, a rádiós hatótávolság pedig nagyságrendileg 1000 méter. Mindemellett a 3GPP-ben is folyamatban van egy speciális LTE-V2x szabvány kidolgozása, ami szintén képes a járművek közvetlen kommunikációjának támogatására, anélkül, hogy az adat- vagy a kapcsolódó jelzésforgalom átfolyna a cellás mobil hálózaton.      

4. Hivatkozás:

5. Megjegyzés:

A járművek egymás közötti kommunikációjára a V2V betűszó mellett a C2C (Car-to-Car) betűszót is használják. Ugyanígy a jármű és az infrastruktúra közötti kommunikációra használják a C2I (Car-to-Infrastructure) betűszót is, a V2I mellett.  

20117 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.