Intelligens város

1. Fogalom magyarul: Intelligens város (Okos város) 

2. Fogalom angolul: Smart Cities 

3. Meghatározás:

Az okos város egy komplex fogalom, melyre nincs egységesen elfogadott definíció. Az ITU-T Okos fenntartható városok munkacsoportja (FG-SSC, Focus Group on Smart Sustainable Cities) egy dedikált tanulmányban több mint 110 különböző ipari és akadémiai szereplőktől származó definíciót elemzett, ezek alapján pedig a következő definíciót adták:

Egy okos fenntartható város egy olyan innovatív város, mely különböző infokommunikációs (IKT) és más technológiák segítségével biztosítja a jobb életminőséget, a város működésének és szolgáltatásainak hatékonyságát, figyelembe véve a jelen és a jövő generációinak igényeit gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból.

Más források szerint az okos városok egyszerűen élhető városokat jelentenek. Bár mind az intelligens-, mind az okos város kifejezéssel találkozhatunk, a magyar szakirodalomban és a köznyelvben is az okos város elnevezés látszik elterjedni.

4. Hivatkozások:

ITU-T Focus Group on Smart Sustainable Cities, „Smart sustainable cities: An analysis of definitions”, October 2014, https://www.itu.int/en/ITU-T/focusgroups/ssc/Documents/Approved_Deliverables/TR-Definitions.docx)

5. Megjegyzések:

    

7547 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.