Informatika

1. Fogalom magyarul: Informatika

2. Fogalom angolul: Informatics

3. Meghatározás:

Az informatika az információ megszerzésével (gyűjtésével), feldolgozásával, tárolásával, sokszorosításával, továbbításával, megjelenítésével és megosztásával foglalkozó elméleti tudományterület és mérnöki gyakorlat. A mérnöki részének kissé más megközelítésű, de nagyon gyakran használt megnevezése az ICT (Information and Communication Technology).

Az informatika két fő területe az általános informatika és a szakinformatika.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

Az általános informatika tárgyát az információkezelés legáltalánosabb törvényszerűségei képezik, mindenekelőtt a következő területeken: az információs rendszerek tervezése és formális leírása, az információs folyamatok modellezése, valamint az ezzel kapcsolatos szervezeti és adatstruktúrák feltárása. Ilyen elemek pl. információelmélet, virtuális valóság, mesterséges intelligencia.

A szakinformatikák az információkezelés törvényszerűségeit csupán egy-egy szakterületen – például a pénzügyek, a katonai alkalmazások, a kereskedelem, az egészségügyi, a statisztikai, a jogi élet területén – vizsgálják, tárják fel és alkalmazzák. 

19426 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.