Hub

1. Fogalom magyarul: Hub (Elosztó)

2. Fogalom angolul: Hub

3. Meghatározás:

Az elosztó egy nagyon egyszerűen működő hálózati eszköz, amely úgy kapcsolja össze a számítógép-hálózatok csomópontjait, hogy a bármelyik kapcsolódási pontjára érkező biteket megismétli az összes kapcsolódási pontján, vagyis az 1., fizikai rétegben működik. A működésmódjából fakadóan kiterjeszti ugyan a hálózat fizikai korlátait (vagyis az egy alhálózati szegmensen található és ugyanazt a címtartományt használó eszközök közötti fizikai távolság megnövekedhet), de az üzenetszórásos bittovábbítás jellege következtében fennáll az ütközés veszélye, vagyis lehetséges, hogy két csomópont egyidejű kommunikációja miatt értelmezhetetlen bitsorozat kerül a hálózatra. Belátható, hogy a hálózat átbocsátó-képessége, vagyis a maximálisan elérhető kihasználtsága is a half-duplex jellegű kapcsolatot teszi lehetővé. A hub másik szokványos neve a multiport repeater (többportos ismétlő). A mai vezetékes hálózatokban az elosztók szerepe elenyésző, mivel az egyre olcsóbb kapcsolók használata biztonsági és üzemeltetési szempontból sokkal indokoltabb.

4. Hivatkozás:

-

5. Megjegyzés:

A hubot a fentiekben a számítógép-hálózatok kontextusában definiáltuk. A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a hub a hálózatok elméletében fontos topológiai fogalom: a skálafüggetlen hálózatokban (scale-free networks) olyan kitüntetett csomópontot jelent, amelyhez a közönséges csomóponthoz képest lényegesen több link kapcsolódik. A hubok megléte a skálafüggetlen hálózatokban fontos különbséget jelent a véletlen hálózatokhoz képest. Lásd: Barabási-Albert László: Behálózva - a hálózatok új tudománya - Helikon, 2008

11182 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.