Hibajavító kódolás

1. Fogalom magyarul: Hibajavító kódolás

2. Fogalom angolul: Forward Error Correction - FEC

3. Meghatározás:

Az átivtel során az átvitt adatokban bekövetkező hibák javítását (esetleg csupán a meghibásodások jelzését) végző módszerek és kódolási eljárások gyűjtőneve. A módszerek azon az elven alapulnak, hogy a továbbítandó adatokhoz különféle algebrai kódolási módszerek alkalmazásával többletadatokat (redundáns részt) adunk hozzá, és a vevőoldalon ennek feldolgozásával (dekódolásával) vesszük észre illetve javítjuk ki az átvitel során keletkezett hibákat. A kódolási módszerek két fő csoportját az ún. //blokk-kódok// és a konvolúciós kódok alkotják.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

Az elterjedt angol elnevezés – Forward Error Correction – arra utal, hogy a hibajavításhoz nincs szükség visszirányú – backward – csatornára. A backward error correctionnál, vagy magyarul ismétléses hibajavításnál ugyanis a vevő egy visszirányú csatornán jelzi, hogy hibásnak vette az adategységet, mire az adó azt ismételten elküldi. 

5606 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.