Hard-state protocol

1. Fogalom magyarul: Hard-state protokoll

2. Fogalom angolul: Hard-state protocol

3. Meghatározás:

Egy hard-state protokoll, a soft-state protokolloktól eltérően, a tárolt jelzésinformációk érvényességét nem köti időzítőkhöz, hanem egészen addig érvényesnek tekinti azokat, ameddig egy ellentétes tartalmú, explicit üzenetet nem kap az információ törlésének szükségességére vonatkozóan. A hard-state protokollok előnye, hogy nem igényelnek folyamatos jelzésforgalmat a tárolt információk megerősítésére. Hátrányuk viszont az, hogy egy explicit törlési üzenet hiányában nem lehetünk biztosak az információ érvényességében, hiszen a törlési üzenet hiánya kötődhet az információ forrásának meghibásodásához, a hálózati kapcsolat megszakadásához, vagy az üzenet torlódás miatti eldobásához is. Szükség van tehát egy olyan mechanizmusra, mely az esetlegesen „árván maradt állapotokat” (orphaned state) valamilyen külső protokoll segítségével törölni tudja.              

4. Hivatkozás:

5. Megjegyzés: Számos útvonalválasztó protokoll (pl. BGP, OSPF, RIP) hard-state protokollként működik, azaz az útvonalválasztó táblában levő bejegyzések érvényességét nem kötik időzítőkhöz.  

4725 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.