Hívás

1. Fogalom magyarul: Hívás

 2. Fogalom angolul: Call

 3. Meghatározás:

A hívás során a hálózat időleges kapcsolatot létesít a hívó és a hívott felhasználó között. A hívás elemei a hívott hozzáférési adatainak megadása, a kapcsolat felépítése, a hívott rendelkezésre állásának vizsgálata, a hívott értesítése, a hívás fogadása a hívott részéről, a párbeszédes információcsere a kapcsolaton keresztül, majd a hívás bontása és adminisztrációja.

 4. Hivatkozások:

2011. évi CVII. törvény által módosított 2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről, a

188. § definíciói közül a híváshoz kapcsolódnak:

50/a. Hívás: nyilvánosan elérhető elektronikus hírközlési szolgáltatás igénybevételével megvalósított, kétirányú hangalapú kommunikációt lehetővé tevő csatlakozás.

51. Híváskezdeményezés forgalmi szolgáltatás: hálózati szolgáltatás, hívás továbbítása a hívó előfizető hozzáférési pontjáról az összekapcsolási pontig.

53. Hívásvégződtetés forgalmi szolgáltatás: hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára.

 5. Megjegyzések:

A párbeszédes információcsere során beszéd-, zene-, kép-, mozgókép-, adatüzenetek továbbítása történik a résztvevők között.

A hívás során a hívás felépítéséhez szükséges adatok jellemzően: telefonszám, IP-cím, domainnév. A hívás létrejöhet két fél között vagy egy csoport tagjai között (konferenciahívás). A kapcsolat létrejöttében akadályt jelenthet a hálózat forgalmi túlterheltsége, a hívott foglaltsága, a hívott nem kapcsolódik hálózathoz (pl. kikapcsolt mobiltelefon, számítógép esete), vagy ha a hívott észleli, de nem kívánja fogadni a hívást.

A hívás felépítése megvalósulhat azokon a csatornákon, amelyeken a kommunikáció is zajlik – ez a csatornához rendelt jelzésrendszer--  vagy egy különálló jelzéshálózaton is.

A hívás felépülhet úgy is, hogy a hívott átirányíthatja a hívásokat (feltételtől függően vagy függetlenül) más hívószámra, más hálózatra is.

Speciális eljárás a hívás felépítésére a mobil előfizetőhöz érkező hívások esete. A mobil hálózatba bejövő hívás felépítésének első lépése annak kiderítése, hogy csatlakozik-e a hívott hálózathoz és hol.

A helyi hívásnál a hívó és a hívott fél azonos hívási körzetbe tartozik. Belföldi helyközi hívásnál különbözik a körzet és különbözhet a szolgáltató (hálózatüzemeltető). Nemzetközi hívásnál a hívó és a hívott fél más ország hálózatához tartozik.  

15956 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.