Hálózatvirtualizáció

1. Fogalom magyarul: Hálózatvirtualizáció

2. Fogalom angolul: Network virtualization

3. Meghatározás:

Virtualizáción általában valamilyen infrastruktúra-szolgáltatás fizikai elemekről leválasztott megvalósítását értjük. Hálózatok esetén ennek tipikus megvalósulása két szinten érhető tetten:

-       A szolgáltatások szintjén: virtuális magánhálózatról beszélünk, ha egy közös fizikai infrastruktúrán megfelelő hálózatos technikák alkalmazásával szeparált logikai hálózatok alakíthatók ki részben virtualizált funkciókkal (pl. virtuális router funkció).

-       A hálózati funkciók szintjén: a szoftveralapú hálózatokban, ahol a hálózati funkciókat általános célú hardverelemeken futó szoftverek valósítják meg.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

i. A virtuális LAN (VLAN) esetet nem tekintettük a fogalomkör részének, mert az inkább hálózatszeparálási technika, bár virtualizációs részelemeket is tartalmaz (egységes fizikai infrastruktúrán logikailag szeparált hálózatok), de közvetlen szolgáltatási vonatkozásai nem nagyon vannak.

ii. A hálózatok körüli „virtuális” fogalomba tágabb értelemben talán még a virtuális hálózati operátor (mobil szolgáltatások) is beleérthető lenne, amely a felhasználókkal kapcsolatos alapvető folyamatokat valósítja meg, a hálózati infrastruktúra és a hálózati szolgáltatások üzemeltetésével, fejlesztésével kapcsolatos tevékenységet közvetlenül nem folytat.

12275 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.