Hálózatos média

1. Fogalom magyarul: Hálózatos média

2. Fogalom angolul: Networked media

3. Meghatározás:

Tömegkommunikációban a decentralizált médiát hálózatos médiának nevezzük, ahol a kooperatív együttműködésű felhasználók részt vesznek az új média létrehozásában. Mindez a konvergencia, mint technológiai fejlődés egyik eredményeként jött létre, így a különböző típusú médiatartalmak (szöveg, kép, 3D-grafika, audió, videó) szétoszthatók, megoszthatók, kezelhetők, fogyaszthatók a vezetékes és vezeték nélküli hálózatokon keresztül. A fejlődését az információs és a hálózati technológiák (főleg a szélessávú internet és a mobil internet), az elektronikus berendezések (elsősorban a felhasználói készülékek), és a tartalom befolyásolja, ez utóbbinál egyre jobban a multimédiás tartalmak irányába helyeződik át hangsúly. A felhasználók testreszabott szolgáltatások keretében kiválaszthatják a fogyasztásra szánt tartalmakat, különböző tartalomkomponenseket válogathatnak ki és állíthatnak össze belőlük egy válogatást, illetve saját tartalmakat is létrehozhatnak.

4. Hivatkozások:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/netmedia/home_en.htmlhttp://cordis.europa.eu/pub/fp7/ict/docs/netmedia/networked-media-of-the-future_en.pdf

5. Megjegyzések:

    

11024 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.