Hálózatba kapcsolódás a médiaszabályozás értelmezésében

Fogalom magyarul: Hálózatba kapcsolódás a médiaszabályozás értelmezésében

Fogalom angolul: Networking

Meghatározás:

Két vagy több lineáris médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltató vagy lineáris médiaszolgáltatás összekapcsolódása ugyanazon műsorszám vagy műsor egyidejű vagy csaknem egyidejű szolgáltatására.

A hálózatba kapcsolódás költséghatékony üzemeltetést tesz lehetővé, hiszen egyazon műsor részben vagy egészben egy másik vételkörzetben is elérhetővé válik, anélkül, hogy a műsorgyártási költségek növekednének. A törvény a műsort előállító és átadó médiaszolgáltatót hálózatos médiaszolgáltatónak, az átvevőt pedig hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatónak nevezi. Közösségi médiaszolgáltató csak közösségivel kapcsolódhat hálózatba, míg kereskedelmi csak kereskedelmivel. Országos vételkörzetű médiaszolgáltató csak hálózatos lehet, ha a kapcsolódó médiaszolgáltatások vételkörzete nem fedi egymást több mint 20 %-ban. A további kizáró okokat az Mttv. 64. § (3) bekezdése rögzíti.

A hálózatba kapcsolódást a Médiatanács hatósági eljárásban engedélyezi, pozitív döntés esetén a hálózati szerződések módosítására kerül sor.

Amennyiben a hálózatba kapcsolódás a Médiatanács engedélye hiányában történt, a Médiatanács a jogsértést hatósági eljárásban bírálja el.

Hivatkozás:

Mttv. 64. § (1)-(3) bekezdései, Mttv. Értelmező rendelkezések 13. pontja. 

5764 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.