Gateway

1. Fogalom magyarul: Gateway (Átjáró)

2. Fogalom angolul: Gateway

3. Meghatározás:

Szűkebb értelemben az átjáró az infokommunikációs hálózatok olyan eleme, amely két, többnyire különböző protokoll szerint működő hálózatot kapcsol össze. Azt az eszközt, amelyik azonos típusú hálózatokat köt össze, hídnak (bridge) nevezzük. Az átjárót mindkét hálózat a saját részének tekinti, az adott hálózatba tartozó eszközök a saját protokolljuk szerint kommunikálnak vele. Az átjáró lehetővé teszi azt is, hogy a két oldalán lévő eszközök egymással kommunikálni tudjanak, jelzési, vezérlési és médiaüzeneteket váltsanak. Ennek megvalósításához az átjárók protokollkonverziót képesek végezni, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a hálózati modell összes rétegében jelen lehetnek. Átjárónak tekintjük azokat az eszközöket is, amelyek különböző médiakódolási eljárások közötti átkódolás biztosítják, például az IP-alapú és a hagyományos vonalkapcsolt távközlési hálózatok között. Ugyancsak példaként említhetjük a felhőszolgáltatások hozzáférési pontjait.

Tágabb értelemben az átjáró kifejezés alkalmazható azonos protokollokat használó hálózatokat összekapcsoló eszközökre is, például az internetszolgáltatók azon eszközeit is szokás átjárónak nevezni, amelyekre a felhasználók közvetlenül kapcsolódnak, támaszkodva arra az érvelésre, hogy a felhasználó által menedzselt otthoni hálózatot és a szolgáltató által menedzselt hálózatot köti össze.

4. Hivatkozás:

-

5. Megjegyzés:

12064 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.