Frekvenciagazdálkodás

1. Fogalom magyarul: Frekvenciagazdálkodás

2. Fogalom angolul: Spectrum management

3. Meghatározás:

Azon állami tevékenységek összessége, melyek a rádióspektrum szabályozott nemzeti és nemzetközi felhasználását szolgálják, céljuk a rádióspektrum hatékony és káros zavarástól mentes felhasználása, a frekvenciák biztosítása a rádiószolgálatok keretében működő rádiótávközlési, rádiócsillagászati és egyéb nem rádiótávközlési alkalmazások számára.

4. Hivatkozások:

2003/C törvény az elektronikus hírközlésről

5. Megjegyzések:

A spektrumgazdálkodás a rádiófrekvenciák használatának szabályozása a hatékony felhasználás előmozdítása és a társadalmi haszon elérése érdekében. A rádióspektrum kifejezés a 3 kHz - 3000 GHz teljes frekvenciatartományra vonatkozik. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) az ENSZ szakosított szervezete, amely a rádióspektrum és az űrszegmensek használatát kezeli a nemzetállamok között.

Az ITU tagállamainak Meghatalmazotti Értekezlete által összehívott Rádiótávközlési Világértekezletek keretében az érintett államok együttműködésével határoznak a rádióspektrum felosztásáról, a rádiószolgálatok sávhatárairól. A három Körzet földrajzi határait az ábra mutatja. 

12412 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)
Mellékletek

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.