Figyelem felhívása a sértő tartalmakra

Fogalom magyarul: Figyelem felhívása a sértő tartalmakra

Fogalom angolul: Warning of offensiveness

Meghatározás:

A vallási, hitbeli vagy más világnézeti meggyőződést sértő, az erőszakos vagy más módon a nyugalom megzavarására alkalmas képi vagy hanghatások médiaszolgáltatásban történő bemutatása előtt a nézők vagy hallgatók figyelmét erre a körülményre fel kell hívni.

E rendelkezés alkalmazása elsősorban a hír- és tájékoztató műsorszámok esetén indokolt, hiszen e műsorszámok nem tartoznak a besorolási kötelezettség alá tartozó műsorszámok (lásd: Műsorszám) közé. Nem alkalmazható annak érdekében, hogy bizonyos tartalmak közzététele megtiltható legyen, pusztán a közönség előzetes tájékoztatását szolgálja. Kizárólag a médiaszolgáltató, szerkesztő dönti el, hogy be kíván-e számolni akár balesetekről, gyilkosságokról vagy egyéb súlyos bűncselekményekről (ezek megrázó, sokkoló részleteire kiterjedően is!), azonban ha e témákat úgy dolgozza fel, hogy az a nyugalom megzavarására alkalmas, úgy a figyelemfelhívással meg kell adni a választás lehetőségét azon nézők/hallgatók számára, akik érzékenységük miatt nem kívánnak a megrázó jelenetekkel szembesülni. Ugyanez érvényes a vallási, hitbéli vagy más világnézeti meggyőződést sértő tartalmakra is.

A médiaszolgáltatók jogsértése esetén a Hivatal rendelkezik hatáskörrel az eljárás lefolytatására.

Hivatkozás:

Mttv. 14. §. 

3813 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.