Felhasználói tartalom

1. Fogalom magyarul: Felhasználói tartalom

2. Fogalom angolul: User Generated Content        

3. Meghatározás:

A digitális eszközök mindenki számára lehetővé teszik új tartalom létrehozását, rögzítését, a hálózat mindenki számára lehetővé teszi a tartalmak terjesztését, nyilvánosság felé közvetítését. Ez a két fejlemény lebontja az analóg világ médiakommunikációját jellemző korlátokat, és a kevesek helyett bárki létrehozhat új tartalmat és közvetítheti is mások felé. Ez a változás megbontja a tömegkommunikáció korábbi, egyirányú (egy az egyhez) modelljét. A kommunikációs szereplők közti kapcsolat – legalább részben – átalakul, és megjelenik, több területen dominánssá válik a “sok a sokhoz” típusú kommunikációs mintázat.

A felhasználói tartalmak már a web első korszakában is megjelentek (példa rá a fórumokba írt tartalom), és a kor ideológusai ezekre hivatkozva meghirdették a média demokratizálásának eljövetelét. Idővel kiderült, hogy a felhasználói tartalmak megjelenése, elterjedése csak részleges módon alakította át a médiapiacot, mert a régi monopóliumok helyett új szereplők, új tevékenységek, új formájú monopóliumok jelentek meg (például a keresésben a Google, a közösségi médiában a Facebook). A felhasználói tartalmak alapjaiban megrengették a szerzői jog területét is, mivel a régi, technikai monopóliumokra támaszkodó copyright rezsim fenntartása megnehezült abban  a helyzetben, amikor a másolás és terjesztés feladatai átkerültek a felhasználói végpontokba. A torrenthálózatokon, a különböző (zenei, audiovizuális, szöveges) tartalmakat megosztó oldalakon keresztül folytatott  (sokszor jogellenesnek minősíthető) megosztást lehetetlen kontrollálni a felhasználók sokasága miatt.

Kapcsolódó fogalmak: web 2.0, crowdsourcing.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

 

7224 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.