Felhőszolgáltatás-közvetítés

1. Fogalom magyarul: Felhőszolgáltatás-közvetítés

2. Fogalom angolul: Cloud services brokerage - CSB

3. Meghatározás:

A felhőszolgáltatás-közvetítés (CSB) olyan informatikai feladat és üzleti modell, melynek keretében egy vállalat, vagy más entitás egy, vagy több - nyilvános, vagy magán - felhőszolgáltatáshoz ennek a szolgáltatásnak egy, vagy több felhasználója nevében értéket ad hozzá három lényeges feladat megoldásával. Ezek a következők:

·       Aggregálás: a felhasználó számára a neki szükséges felhőszolgáltatásokat a felhőalkalmazások piacán található termékekből való biztosítása.

·       Integrálás: annak biztosítása, hogy a felhőalkalmazások egymással és a felhasználó helyszínén lévő alkalmazásokkal képesek legyenek az adatcserére.

·       Testre szabás: a felhőszolgáltatások kiterjesztése az adatbázisséma változásának követésére, illetve megnövelt biztonsági és megfelelőségi elvárások teljesítésére.

A felhőszolgáltatás-közvetítés elősegítője technológiát biztosít a felhőszolgáltatás-közvetítés megvalósításához. A felhőszolgáltatás-közvetítés nyújtója együtt kínálja a technológiát, az embereket és a módszert a felhőszolgáltatás-közvetítéssel kapcsolatos projektek megvalósításához és menedzseléséhez.

 

4. Hivatkozások:

Gartner IT Glossary

https://www.gartner.com/it-glossary/

5. Megjegyzések:

A NIST definíciója a  felhő-szolgáltatás közvetítőt _cloud broker_  

22893 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.