Felhő alapú számítástechnika

1. Fogalom magyarul: Felhő alapú számítástechnika

2. Fogalom angolul: Cloud computing

3. Meghatározás:

Felhő alapú számítástechnika (cloud computing) alatt az ITU-T Y.3500-as ajánlása alapján egy olyan paradigmát értünk, amely „hálózaton keresztüli hozzáférést biztosít megosztható fizikai vagy virtuális erőforrások rugalmasan skálázható mennyiségéhez önkiszolgáló módon, igény szerinti adminisztrációval”. Vagyis a felhasználó által tárolt adatok és/vagy a felhasználó által használt alkalmazások nem a felhasználó számítógépéről vagy valamilyen erre a célra dedikált szerverről érhetőek el, hanem az Interneten keresztül elérhető többnyire böngészőn vagy valamilyen kliensprogramon keresztül. 

4. Hivatkozások:

Recommendation ITU-T Y.3500 (08/2014) Information technology – Cloud computing – Overview and vocabulary. https://www.itu.int/rec/dologin_pub.asp?lang=e&id=T-REC-Y.3500-201408-I!!PDF-E&type=items

5. Megjegyzések:

A felhő hozzáférhetősége alapján lehet publikus, privát, ezek kombinációjaként hibrid, illetve közösségi felhő. A felhőket képesség típusokkal (cloud capabilities types) jellemezhetjük: Alkalmazás típusú (application capabilities type) esetben az ügyfél a szolgáltató alkalmazásait használja. Infrastruktúra típusú (infrastructure capabilities type) esetben az ügyfél számítási, tárolási vagy hálózati erőforrást vesz igénybe. Platform típusú (platform capabilities type) esetben az ügyfél a szolgáltató által nyújtott környezetben telepítheti, futtathatja, menedzselheti a saját alkalmazását. 

9407 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.