Európai szabvány

1. Fogalom magyarul: Európai szabvány

 2. Fogalom angolul: European Standard

3. Meghatározás

Az ETSI dolgozza ki az európai specifikációk, szabványok, riportok és tájékoztatók széles körét, mindegyiket a saját céljának megfelelően. Az ETSI szabványkidolgozási folyamata teljes egyetértésen (konszenzuson) alapul. Csak abban az esetben tartanak szavazást a Műszaki Bizottságban, ha a konszenzus nem érhető el.

 Az ETSI EN jelű Európai Szabványt akkor dolgoz ki, ha a dokumentum kielégít specifikus Európára vonatkozó igényeket, szükséges az átültetés a nemzeti szabványok rendszerébe, ill. ha a dokumen­tum tervezetét az Európai Bizottság vagy az Európai Szabadkereskedelmi Társulás igényli. Az EN-t a Műszaki Bizottság dolgozza ki, és az európai nemzeti szabványügyi szervezetek hagyják jóvá  (European National Standards Organizations).

 ES jelű szabványt az ETSI akkor dolgoz ki, ha a dokumentum műszaki követelményeket is tartalmaz. Az ES jelű szabványokat a teljes ETSI tagság részére nyújtják be jóváhagyásra.

 4. Hivatkozások:

European Telecommunications Standards Institute

www.etsi.org

 5. Megjegyzések:

6514 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.