Epocha - a műholdas helymeghatározás tárgykörében

1. Fogalom magyarul: Epocha - a műholdas helymeghatározás tárgykörében

2. Fogalom angolul: Epoch

3. Meghatározás:

Rövid meghatározás: A GNSS-mérővevő mérési időintervalluma.

Részletes meghatározás: Az epocha egy referenciapont az időben, amelytől számítva a GPS-időt számítják. A műholdas helymeghatározás fogalomkörében a GPS-időt 1980. január 6. vasárnap 0:00 órától, azaz a szombat-vasárnap átmenet pillanatától számítják, hetekben és a hetek másodperceiben mérik. A GPS-hetek a szombat-vasárnap átmenettel kezdődnek. A hét napjait 0-6 számokkal jelölik, ahol 0 a vasárnap, 1 a hétfő, stb. A mindennapi gyakorlatban az epocha a GPS-vevőnek a GPS-hét kezdetétől számított, másodpercekben kifejezett mérési intervallumát jelenti. Az egy másodperces GPS-epochát annak a másodpercnek a GPS-hét kezdetétől számított sorszáma jelenti, amely másodperc elején az epocha kezdődik, és amely másodperc végén az epocha befejeződik. 

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

A GPS-időskálát annak indulásakor a UTC-időskálához illesztették. A GPS-időskálát egy-egy másodperccel korrigálják minden UTC-szökőmásodperc beiktatása alkalmával.  A GPS-műholdak által küldött időadatok tartalmazzák a GPS-idő és a UTC-idő közti intervallum értékét, beleszámítva ebbe a UTC-szökőmásodperceket is. A GLONASS-rendszer idejét a szökőmásodpercekkel korrigált UTC-időhöz igazítva mérik, tehát a GLONASS-vevőknek és felhasználóknak nem kell tekintettel lenniük a szökőmásodpercekre. 

7945 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.