Ellenálló képesség

1. Fogalom magyarul: Ellenálló képesség

2. Fogalom angolul: Resilience

3. Meghatározás:

Az infokommunikációs hálózat ellenálló képessége azt fejezi ki, hogy menedzselési hibák, műszaki hibák, fizikai támadások, kiberbűnözői támadások, politikai döntések, természeti katasztrófák stb. esetén a hálózat elvárható mértékben működőképes és szolgáltatásképes marad.

4. Hivatkozások:

[1. EN] Opinion of the European Economic and Social Committee on ‘Cloud computing in Europe’

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:024:0040:0047:EN:PDF

5.2 “For CC, network resilience is another risk related to the internet. Technical incidents, cyber attacks or decisions by politicians have recently interrupted its operations and demonstrated its fragility and, above all, the extent to which its users are dependent on this public network. The CC model will only further emphasise the need for security for this network which was never originally designed for use by businesses.”

 

[1. HU] Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye - A felhőalapú számítástechnika (cloud computing) Európában

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:52011IE1606&from=HU

5.2 „A felhőalapú számítástechnika számára a hálózat ellenálló képessége is az internethez kapcsolódó kockázati tényező. A műszaki hibák, a kiberbűnözői támadások, valamint bizonyos politikai döntések miatt a közelmúltban többször is megingott az internet működése, és első ízben megmutatkozott sérülékenysége, valamint az, hogy a felhasználók mennyire függnek ettől a nyilvános hálózattól. A felhőalapú modell csak még jobban kiemeli annak igényét, hogy biztonságossá tegyék ezt a hálózatot, amelyet eredetileg nem kereskedelmi felhasználásra terveztek.”

 

5. Megjegyzések: 

Az ellenálló képesség előnyösebb és bővebb tulajdonság, mint a helyreálló képesség

3748 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.