Elektronikus programújság

1. Fogalom magyarul: Elektronikus programújság

 

2. Fogalom angolul: Electronic Programme Guide (EPG)

3. Meghatározás

Műsorszórók vagy szolgáltatók által elérhetővé tett alkalmazáshoz való hozzáférés biztosítása, amely lehetővé teszi különösen a műsorok közötti tematikus választást. A modern tévék egy jó része rendelkezik már ezzel a szolgáltatással, amely kiszűri a digitális jelekből a műsorokra vonatkozó információkat. Így tulajdonképpen egy integrált tévéújságként funkcionál, hiszen meg lehet tekinteni, hogy milyen programokat kínálnak az egyes adók. Az EPG-k felülete nem egységes, a kinézet a gyártókra van bízva. Bizonyos EPG-kben a felhasználó kijelölhet adott műsorokat, amelyek kezdetekor a készülék figyelmeztető jelet ad, vagy automatikusan átkapcsol az adott csatornára. Vannak olyan elektronikus programmagazinok is, amelyek képesek a műsorokat típusuk alapján listába rendezni, így a felhasználónak módja nyílik, hogy végigpörgesse, az elkövetkező egy hétben milyen filmek, sportműsorok stb. közül válogathat.

4. Hivatkozások

277/2003. (XII. 24.) Korm. rendelet a referenciaajánlatokról, hálózati szerződésekről, valamint az ezekkel kapcsolatos eljárások részletes szabályairól.

5. Megjegyzések

7481 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.