Előreirány – kábeltelevízió-hálózatokban

1. Fogalom magyarul: Előreirány – kábeltelevízió-hálózatokban

2. Fogalom angolul: Downstream – in CATV networks

3. Meghatározás:

A kábeltelevíziós fejállomástól kiadott televíziós és rádiós műsorok eljuttatása valamilyen kábelrendszer segítségével a vevőkészülékekhez anélkül, hogy a vevőoldalon antennákat kellene felszerelni.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

Az előreirány helyett szokás a főirány megnevezést is használni. A fenti meghatározás a mai világban a technika fejlődése miatt már nem teljesen fedi le a valóságot. Először a műholdas adások világába tört be a digitális technika segítségével, kiváltva a kábellel nehezen elérhető helyek ellátását. Az idő előrehaladtával a KTV feladata bővült. Megjelent az igény az internet minél nagyobb sebességgel történő ellátására a vevőhelyeken. Ez kábelrendszerrel megoldható lett, de műholdas vételnél nem, mert a visszirány nem áll rendelkezésre! Később a mobiltelefon elterjedése előállította azt az igényt is, hogy a tévéműsorokat lehessen nézni hordozható berendezéseken is.  

7726 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.