Egyvivős frekvenciaosztású többszörös hozzáférési rendszer - SC-FDMA

1. Fogalom magyarul: Egyvivős frekvenciaosztású többszörös hozzáférési rendszer – SC-FDMA

2. Fogalom angolul: Single-Carrier Frequency  Division Multiple Access - SC-FDMA

3. Meghatározás:

Az egyvivős frekvenciaosztású többszörös hozzáférési rendszert (SC-FDMA) szokás lineárisan előkódolt OFDMA-rendszernek is nevezni (LP-OFDMA), abban az értelemben, hogy a hagyományos OFDMA-jelfeldolgozást megelőzi egy diszkrét Fourier-transzformációs (DFT) jelfeldolgozás. Az SC-FDMA fő előnye, hogy alacsonyabb a csúcs-átlagteljesítmény (PAPR) aránya, mint az OFDMA közeghozzáférési technológiának, aminek nagy jelentősége van a terminál-bázisállomás (uplink - UL)  irányú kommunikációban, ezért az LTE-rendszerben ezt a módszert alkalmazzák UL irányban. Az SC-FDMA alkalmazása révén olcsóbb erősítőket lehet alkalmazni a mobil készülékekben, ugyanakkor alacsonyabb az átviteli sebesség, mint a bázisállomás-terminál (downlink - DL) irányú OFDMA közeghozzáférési technológia esetén.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

QPSK-adatszimbólumok átvitele OFDMA esetében úgy történik, hogy egy alvivő egy meghatározott szimbólum információját hordozz egy OFDMA-szimbólumidő alatt, míg SC-FDMA-nál „N”  alvivő (az ábrán látható esetben 4) van összefogva. SC-FDMA-nál az összefogott alvivők az összes szimbólum információját hordozzák.

   

6212 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.