E-UTRA működési sávok

1. Fogalom magyarul: E-UTRA működési sávok

2. Fogalom angolul: E-UTRA operating bands

3. Meghatározás:

Az LTE a legrugalmasabban használható mobil rendszer a működési frekvenciasávokat tekintve is. A globális elterjedés érdekében alkalmazkodik a világ különböző körzeteiben/országaiban meglevő frekvencia lehetőségekhez. A vonatkozó ETSI műszaki specifikáció jelenleg 52 különböző E-UTRA (LTE) sávot határoz meg, ebből 36 FDD sáv, 16 pedig TDD sáv. Ugyanakkor ezek a sávok nagyon eltérő mértékben kerültek tényleges felhasználásra a világban, végbement a szolgáltatók autonóm döntésein alapuló egyfajta „természetes szelekció”, amelynek az eredményeképpen kialakultak a leggyakrabban használt sávok. Kiemelkedően a leggyakrabban használt FDD-sáv az 1800 MHz-es sáv, ezt követi közel azonos súllyal a 800 MHz-es sáv és a 2600 MHz-es sáv. A leggyakrabban használt TDD-sávok a 2300 MHz-es, a 3500 MHz-es és a 2600 MHz-es sávok.

4. Hivatkozások:

ETSI TS 36.101: LTE, Evolved Universal Terrestrial Radio Access (E-UTRA);User Equipment (UE) radio transmission and reception.

5. Megjegyzések:

A leggyakrabban használt LTE FDD és TDD sávok a Global mobile Suppliers Association (GSA) 2018. januári adatai alapján:

    

5642 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)
Mellékletek

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.