Digitális jogkezelés

1. Fogalom magyarul: Digitális jogkezelés

2. Fogalom angolul: Digital Rights Management (DRM)

3. Meghatározás

A digitális jogkezelés (Digital Rights Management: DRM) az interneten fellelhető digitális tartalmak technikai és jogi védelmére szolgáló technológiák összefoglaló neve, melyek lehetővé teszik a digitális mű azonosítását, a műhöz fűződő jogok kezelését, a tartalom felhasználásának szabályozását, a jogdíjak megfizetését, a felhasználók magatartásának nyomon követését és a jogok érvényesítését. A technológia védelmén azt értjük, hogy a DRM ellenőrzi a hozzáférést, nyomon követi és korlátozza a digitális művek felhasználását; a jogi védelmen pedig a jogtulajdonosok által birtokolt szellemi tulajdon felhasználására irányuló ellenőrzést értjük. A DRM használ ugyan a digitális tartalom szabályozására és ellenőrzésére különböző technikákat, mint például kriptográfiai eljárás (titkosítás), digitális vízjelezés (szteganográfiai eljárás digitális tartalmakra); de a DRM sokkal inkább a szerzői jogok digitális kezeléséről, mintsem a digitális jogok menedzseléséről szól; a DRM mindazt a technológiát, eszközt és eljárást jelenti, amelyekkel a digitális tartalom kereskedelme során védik a szellemi tulajdont. A DRM tehát egy tartalomeladást és felhasználást ellenőrző rendszer, melynek két alapvető célja az azonosítás és a jogérvényesítés; és ezzel lehetőséget teremt a művek előállítására, felhasználására, terjesztésére a szerzői és kapcsolódó jogi jogosultak számára. 

4. Hivatkozások

Tószegi Zsuzsanna: A szerzői jogok védelmét szolgáló digitális technológia, Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2006, 10. szám, p. 449.

Grad-Gyenge Anikó, Sarkady Ildikó: Közös jogkezelés az audiovizuális médiában, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács Médiatudományi Intézete, 2014.

5. Megjegyzések

5711 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.