Digitális ökoszisztéma

1. Fogalom magyarul: Digitális ökoszisztéma 

2. Fogalom angolul: Digital ecosystem

3. Meghatározás:

A digitális ökoszisztéma egy elosztott, adaptív, nyitott társadalmi-műszaki rendszer, amely az élővilág ökológiai rendszereinek működéséhez hasonlóan az önszerveződés, a skálázhatóság és a fenntarthatóság tulajdonságaival rendelkezik. A digitális ökoszisztéma modelljei az élővilág ökológiai rendszereiből származó olyan ismeretekre épülnek, mint az eltérő lények együttműködése és versenye.

4. Hivatkozások:

http://www.digital-ecosystems.org/events/2005.05/de_position_paper_vf.pdf

Supply-side reforms in Europe: Can the Lisbon Strategy be repaired?

http://www.eui.eu/Documents/RSCAS/Research/EFN/Reports/Annex2004Autumn/Annex5autumn2004.pdf

5. Megjegyzések:

A digitális ökoszisztéma kifejezést számos terület használja, mint például a számítógépipar, a szórakoztatóipar vagy a Svájcban székelő „World Economic Forum” nevű civil szervezet.

Az EU-ban a digitális ökoszisztéma gyakori kifejezéssé vált  a „Lisszaboni Stratégia” néven emlegetett fejlesztési tervben. Ennek a 2000-2010 közötti időszakra vonatkozó tervnek nagy ívű célkitűzése volt, hogy az Európai Unió a világ legdinamikusabban fejlődő, tudásalapú gazdaságával rendelkezzen és ennek során több magasan képzett szakembert alkalmazzon pozitív társadalmi hatásokkal. A 2016-ban ismert tények alapján a „Lisszaboni Stratégia” megvalósulása nem tűnik komolynak, az EU gazdasága inkább megbicsaklott, a társadalmi feszültségek inkább nőttek.

Az EU keretében jelenleg futó „Horizon 2020” keretprogram céljai között konkrét megfogalmazásban szerepel a kutatás, a műszaki fejlesztés, az innováció fejlesztése, támogatása. Ez a program három fő területet jelöl meg, amely a három pillér néven ismert. Az elképzelések hasonló irányokat jelölnek ki, mint amelyek a „Lisszaboni Stratégia” dokumentumaiban is szerepelnek, de sokkal konkrétabban megfogalmazva. A „Horizon 2020” megfogalmazásokban viszont nem szerepel divatszóként a „digitális ökoszisztéma”. 

12459 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.