DOCSIS szabványcsalád

1. Fogalom magyarul: DOCSIS szabványcsalád

2. Fogalom angolul: DOCSIS standard family

3. Meghatározás:

A DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) egy nemzetközi távközlési szabványcsalád, mely lehetővé teszi szélessávú internet-szolgáltatás biztosítását a meglévő HFC-hálózatokon, melyeket korábban kizárólag kábelTV-szolgáltatás nyújtására használtak. A DOCSIS-szabványokat az amerikai kábelszolgáltatók által alapított CableLabs nevű nonprofit innovációs és kutatás-fejlesztési laboratórium definiálta, együttműködve számos gyártóval, mint a 3Com, a Cisco, az Intel, a Motorola vagy a Texas Instruments. A DOCSIS 1.0 szabvány 1997-ben jelent meg, az aktuális DOCSIS 3.1 szabvány pedig 2013-ban. Ez utóbbi minimum 10 Gbit/s downstream és 1 Gbit/s upstream sebességet tesz lehetővé, 4096 QAM modulációt és ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelést (OFDM) használva. A 2017 októberében véglegesített DOCSIS 3.1 Full Duplex szabvány upstream irányban is 10 Gbit/s-es sebességet fog majd biztosítani, teljesen szimmetrikussá téve a szolgáltatást.     

4. Hivatkozás:

CableLabs DOCSIS 3.1 szabvány.

https://www.cablelabs.com/innovations-old/docsis3-1/

5. Megjegyzés: A HFC-hálózatokra épülő DOCSIS-szabványok jellemzően jóval nagyobb átviteli sebességeket képesek biztosítani, mint a velük versengő DSL-technológiák, viszont ezen a sebességen osztozik az ugyanarra a kábel szegmensre csatlakoztatott akár több száz előfizető is, ellentétben a DSL-megoldásokkal, ahol mindegyik előfizető a saját dedikált réz érpárján kommunikál a szolgáltatóval.

Európában az amerikai megoldásokkal ellentétben 6 MHz helyett 8 MHz széles downstream csatornákat használnak, de apróbb eltérések tapasztalhatóak a modulációs megoldásokban, a frekvenciakiosztásban és a vivő/zaj viszonyt érintő követelményekben is, ezért Európában az amerikai DOCSIS- szabványoknak megfelelő EuroDOCSIS-szabványokat dolgoztak ki. 

7291 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.