Csillapítási tényező

1. Fogalom magyarul: Csillapítási tényező

2. Fogalom angolul: Attenuation - propagation attenuation

3. Meghatározás:

A csillapítási tényező annak a mérőszáma, hogy mekkora a jel teljesítményének csökkenése az átviteli közegen történő áthaladása, terjedése során az adó kimenetétől a vevő bemenetéig. A csillapítást rendszerint decibelben (dB) fejezik ki.

A csillapítás két fő oka a jel energiájának szóródása (scattering) és elnyelődése (absorption), a fizikai okai a különböző átviteli közegek esetén különbözők. A két fizikai jelenség okozta csillapítás nagymértékben függ a továbbított jel hullámhosszától. Vezetékes és fényvezetős átvitelnél a réz- ill. fényvezető anyagának irregularitásai okozzák a szóródást és elnyelődést. Rádióhullámok kisugárzásánál a troposzférában vagy az ionoszférában történő szóródás és elnyelődés a csillapítás oka. Rádióhullámok esetén van egy speciális, ideális közegben is jelentkező csillapítás-komponens, az ún. szabadtéri csillapítás, amely azt jellemzi, hogy az ideális, minden irányban azonos erősséggel sugárzó antennától (az ún. izotróp sugárzótól) távolodva, a távolság négyzetével arányosan csökken a vevőnél az egységnyi felületre beeső jelteljesítmény.

A teljes csillapítási tényező a fenti kettő, ill. három tényező szorzata, illetve azok decibelben kifejezett értékeinek összege.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

7906 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.