CSMA

1. Fogalom magyarul: CSMA (Carrier Sense Multiple Access)

2. Fogalom angolul: CSMA (Carrier Sense Multiple Access)

3. Meghatározás:

A vivőérzékeléses többszörös hozzáférés egy olyan közeghozzáférést vezérlő (medium access control, MAC) protokoll, amelyben a hálózati csomópont a megosztva használható szállítóközeg igénybevétele előtt meggyőződik arról, hogy a közeg „üres”, vagyis másik csomópont által generált forgalom nincs jelen. Ezt olyan módon teszi, hogy a közegben ellenőrzi az adás („vivő”) jelenlétét és amennyiben észleli azt a csatornán, akkor a saját forgalomtovábbítását késlelteti.

4. Hivatkozás:

-

5. Megjegyzés:

A CSMA-nak több kiegészítése is van. A CSMA/CD (collision detection, ütközésérzékelés) a vivőérzékeléses többszörös hozzáférés teljesítményét azzal javítja, hogy az adás közben esetlegesen bekövetkező ütközést érzékeli és abbahagyja az adást, . A CSMA/CA (collision avoidence, ütközéselkerülés) esetén a vivőt érzékelve a saját forgalomtovábbításának megkezdését véletlenszerű idővel eltolja. Ez akkor lehet hasznos, ha feltételezhetjük, hogy a közeg kiürülésére több csomópont is várakozik.

A CSMA/CD-t a régebbi Ethernet-hálózatokban használták, az CSMA/CA-t ma is használják az vezeték nélküli LAN-okon. 

12282 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.