Burkolt kereskedelmi közlemény

Fogalom magyarul: Burkolt kereskedelmi közlemény

Fogalom angolul: Surreptitious commercial communication

Meghatározás:

Olyan kereskedelmi közlemény, amely közzététele természetét tekintve megtéveszti a közönséget. Burkolt reklámnak minősülhet a kereskedelmi közlemény céljait szolgáló közlemény abban az esetben is, ha nem ellenszolgáltatás fejében került közzétételre.

Az Mttv. az AVMS Irányelv definíciójának megfelelő fogalmat ültette át, egy releváns eltéréssel: a hatályos magyar szabályozás nem vizsgálja a médiatartalom-szolgáltató szándékát, hanem attól függetlenül a figyelmetlenségből elkövetett közzététel is jogsértőnek minősül. Közzétételére ellenszolgáltatás nélkül is sor kerülhet. A magyar szabályozás a fogyasztók magasabb szintű védelmét helyezi a középpontjába, nem biztosít kimentési lehetőséget a médiaszolgáltatók számára az objektív felelősség alól, és kizárólag a megjelent tartalom válik vizsgálat tárgyává a közlemény megítélése során.

A burkolt kereskedelmi közlemény megvalósulhat szerkesztett médiatartalomban, de támogatói üzenetben is, azaz másik kereskedelmi közleményen belül is. Megállapíthatóságánál két szempontot vizsgál a Médiatanács: (1) A médiatartalom kereskedelmi közleménynek minősül-e (bír-e kereskedelmi üzenetértékkel), és amennyiben igen, úgy (2) a közönség a médiatartalom e jellegéről, a kereskedelmi közlemény konkrét kategóriájáról egyértelmű tájékoztatást kapott-e, vagy megvalósult a megtévesztés.

Hivatkozás:

Mttv. Értelmező Rendelkezések 203. § 4. pontja. 

7152 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.