Bluetooth Low Energy - BLE

1. Fogalom magyarul: Bluetooth Low Energy - BLE

2. Fogalom angolul: Bluetooth Low Energy - BLE

3. Meghatározás:

A Bluetooth Low Energy (BLE) protokoll a Bluetooth 4.0 szabvány részeként jelent meg először 2011-ben, és kifejezetten a kis energiafelhasználású eszközök, tipikusan szenzorok és egyéb IoT-eszközök kommunikációjára optimalizálták. GFSK-modulációt és adaptív frekvenciaugratást használ, az áthidalható távolság 10-100 méter között van, a maximum átviteli sebesség pedig 125 kbit/s és 2 Mbit/s között mozog. A hagyományos Bluetooth-kommunikációhoz hasonlóan a BLE is a 2,4 GHz-es ISM-sávban működik, de a megszokott 79 db, egyenként 1 MHz szélességű Bluetooth-csatorna helyett 40 db, egyenként 2 MHz szélességű csatornát használ. A BLE-eszközök maximális adóteljesítménye 1 mW és 100 mW között mozog. Az alacsony energiafogyasztást azzal érik el, hogy a BLE-eszközök az idő nagy részében alvó állapotban vannak, hiszen egy kapcsolat hossza tipikusan csak néhány milliszekundum, ellentétben a hagyományos Bluetooth megszokott 100 ms körüli kapcsolataival. A szenzorok által küldendő kis adatmennyiségekhez azonban ezek a rövid kapcsolatok is elegendőek.

4. Hivatkozás:https://www.bluetooth.com/

5. Megjegyzés:

A Bluetooth Low Energy protokollt korábban a Bluetooth Smart név alatt reklámozták, ma azonban ezt a kifejezést már nem használják. 

8044 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.