Blokkolás

1. Fogalom magyarul: Blokkolás

 2. Fogalom angolul: Blocking

 3. Meghatározás:

Tömegkiszolgáló rendszerekben a kiszolgálásokra alapvetően két eljárás használatos: blokkolásos vagy várakozásos módszer. Blokkolásos rendszereknél a rendszer szabad kiszolgáló hiánya esetén elutasítja a kiszolgálást (blokkolás). A várakozásos rendszereknél, amennyiben nincs szabad kiszolgáló, várakoznak az igénylők, amíg sorra kerülnek.

 4. Hivatkozások:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/glossary

The open internet and net neutrality in Europe.

 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52011DC0222&from=EN

Megjegyzés: A második dokumentum hivatalos magyar fordítása durva fordítási hibákat és félreértelmezéseket tartalmaz.

 5. Megjegyzések:

A blokkolásos rendszerek esetén az igények keletkezésének statisztikai eloszlása és a kiszolgálások idejének eloszlása ismeretében meghatározható, hogy hány kiszolgáló szükséges a kívánt maximális blokkolási arány eléréséhez. Ennek megfelelően a szükséges hálózati erőforrások száma meghatározható az Erlang-formulák alapján. Telefonrendszerekben szokásosan a forgalmas órák alapján 1-2% blokkolás az erőforrások méretezésének alapja.

Az internetes technológiák esetén, amelyek jellemzően várakozásos kiszolgálásra alapozódnak, szintén használják a blokkolásnak megfelelő csomageldobás módszerét. A csomagokba szervezett információ küldésekor egy csomópont eldobja a csomagot, ha a sorbanállás várható ideje egy határértéket meghalad. Ilyen esetekben a csomag újraküldése vagy hibajavító kódolás segíthet a megfelelő hűségű információ továbbításban.

Bizonyos IP-alapú szolgáltatások, mint például a valós idejű IPTV- és videokonferencia-szolgáltatások az előre meghatározott szolgáltatási minőség teljesítése érdekében speciális forgalomirányítást igényelnek. Akadnak olyan érdekelt szolgáltatók, akik nem forgalomirányítási okból, hanem szándékosan növelik a csomagok blokkolását a valós idejű átvitelt igénylő szolgáltatásoknál (pl. Voice over IP - VoIP) annak érdekében, hogy a felhasználók térjenek vissza a hagyományos hálózatokhoz. Ezzel torzulhat a technológia-semleges piaci verseny. Jellemző példa erre, hogy a mobilszolgáltatók blokkolják a VoIP forgalmat, mivel ebből jóval kevesebb bevételük származik, mint a mobil hálózat hagyományos használatából. A BEREC folyamatosan dolgozik a megfelelő szabályozás kialakításán a blokkolási problémák elkerülése érdekében. 

16126 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.