Barangolás mint otthon

1. Fogalom magyarul: Barangolás mint otthon

 2. Fogalom angolul: Roaming-Like-At-Home (RLAH)

 3. Meghatározás:

A Roaming-Like-At-Home (RLAH) egy európai irányelv, amelynek célja, hogy szűnjenek meg a külföldi barangolás díjai, az előfizetőknek az otthoni tarifát kelljen fizetniük. Bevezetésére 2017-ben került sor. Hívásidőben vagy adatmennyiségben nincs korlátozva a mobilhasználat az Európai Unió területén, ugyanakkor a javaslat szilárd biztonsági rendszert tartalmaz a szolgáltatók részére a rosszindulatú felhasználás megakadályozására. A szolgáltatóknak minden esetben figyelmeztetni kell a felhasználókat a nemzetközi barangolásra és egy csekély többletdíjat felszámolhatnak. A Bizottság javaslata szerint ez legfeljebb 0,04 EUR/hívásperc vagy 0,01 EUR/SMS vagy 0,0085 EUR/MB.

 4. Hivatkozások:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/roaming

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/roaming-fair-use-rules-commission-services-submit-draft

 5. Megjegyzések:

Az EU két fontos gazdasági alapelve a költségalapú árak érvényesítése és a keresztfinanszírozás tiltása. Az RLAH javaslat önmagában tiszteletreméltó társadalmi vagy politikai célokat szolgál, de a versenypiaci alapelvek ezzel sérülnek. A nemzetközi barangolás jelentős többletigényt jelent a hálózati erőforrásokat illetően, ami a szolgáltatások árában közvetlenül nem érvényesíthető, így a keresztfinanszírozás lehet csak a forrása. 

6041 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.