Autonóm rendszer

1. Fogalom magyarul: Autonóm rendszer (AS)

2. Fogalom angolul: Autonomous System (AS)

3. Meghatározás:

Amint azt az RFC 1930 meghatározza: „Egy AS (autonomous system) egy vagy több IP-prefix összekapcsolt csoportja, amelyet egy vagy több hálózati operátor működtet, és amely egységes és világosan definiált útválasztási elvekkel rendelkezik.” Részletesebben leírva: az autonóm rendszer tulajdonképpen útválasztók (routerek) csoportja, amelyeket egységesen vezérlenek egy adminisztratív entitás (például egy internetszolgáltató, egy nagyvállalat vagy egy egyetem) megbízásából. Néha útválasztási tartománynak (routing domain) is szokták nevezni. Minden autonóm rendszernek van egy globálisan egyedi azonosítója (AS Number), amelynek kiadását világszerte a IANA koordinálja és többek között Európában a RIPE NCC (https://www.ripe.net/) végzi.

4. Hivatkozás:

RFC 1930, https://www.ripe.net/, RFC 4271

5. Megjegyzés:

Az autonóm rendszeren belüli hálózatok egymás között valamelyik IGP-t (Interior Gateway Protocol) használva terjesztik az útvonalválasztási információkat, míg az AS-ek egymás között a jelenleg az RFC 4271 által leírt BGP-t (Border Gateway Protocol) használják ugyanerre a célra. 

10820 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.