Audiovizuális médiaszolgáltatás

1. Fogalom magyarul: Audiovizuális médiaszolgáltatás       

2. Fogalom angolul: Audiovisual Media Service (AVMS)                      

3. Meghatározás

Audiovizuális médiaszolgáltatás: hangos vagy néma mozgóképeket, állóképeket tartalmazó műsorszámokat bemutató médiaszolgáltatás. Az audiovizuális médiaszolgáltatások minden esetben – lineáris vagy lekérhető – műsorszámokat tesznek elérhetővé. A műsorszám hangos vagy hang nélküli mozgóképek sorozata, ami a médiaszolgáltató által létrehozott műsorterv vagy műsorkatalógus eleme, és amelynek formája és tartalma a televízióműsorok formájához és tartalmához hasonló, ilyen a játékfilm, sportesemény, szituációs komédia, stb., de nem tartozik ide például a teletext. Az audiovizuális médiaszolgáltatások tömegkommunikációs szolgáltatásnak minősülnek. Médiaszolgáltatóként valamely természetes vagy jogi személy szerkesztői felelősséggel tartozik a tartalom megválasztásáért. Az audiovizuális médiaszolgáltatás technológia-semlegességét  az biztosítja, hogy bármely jeltovábbítási infrastruktúra felhasználásával nyújtható.

4. Hivatkozások

2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról

Polyák Gábor: Az audiovizuális médiaszolgáltatások meghatározása és szabályozási terhei, AKTI füzetek, 2007. november, 17. szám, Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet.

5. Megjegyzések

A lineáris szolgáltatásoknál a médiaszolgáltató a műsorszámok egyidejű – vagy műszaki okokból csak kvázi-egyidejű – vétele céljából, kész műsorszerkezettel, meghatározott sorrendben szolgáltatja a műsorokat. E szolgáltatáskategóriába tartozik a terjesztési technológiától függetlenül minden műsorstruktúrával rendelkező szolgáltatás, mint az analóg és digitális televíziózás, a webcasting, a live streaming, valamint a near video on demand szolgáltatás. Az audiovizuális médiaszolgáltatások másik típusa az ún. lekérhető szolgáltatások (on demand services), azaz azok a nem-lineáris audiovizuális médiaszolgáltatások, amelyet a médiaszolgáltató az általa meghatározott műsorkatalógusból a felhasználók által választott időpontban, a felhasználók egyéni lekérésére történő vétel céljából nyújt. E szolgáltatási körbe tartozik a video on demand szolgáltatás. 

10840 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.