Amatőr rádiószolgálat

1. Fogalom magyarul: Amatőr rádiószolgálat

2. Fogalom angolul: Amateur service

3. Meghatározás:

Olyan rádiótávközlési szolgálat, amelynek célja az önképzés, az információcsere, a műszaki kutatás, és amelyet erre szabályszerűen felhatalmazott amatőrök végeznek, akik a rádiótechnikával csak személyes érdeklődésből és anyagi érdek nélkül foglalkoznak.

4. Hivatkozások:

- 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól.

- Nemzetközi Rádiószabályzat 1.56

5. Megjegyzések:

Az amatőr rádiós szolgáltatás (amatőr és amatőr műholdas szolgáltatás) a Nemzetközi Távközlési Szabályzaton alapul. A nemzeti kormányok szabályozzák az átvitel technikai és működési jellemzőit, és az egyedi állomásengedélyekhez azonosító hívójelet adnak ki. A jövőbeni amatőröknek vizsgát kell tenni. A rádióamatőrök különböző hang-, szöveg-, kép- és adatkommunikációs módokat használnak, és hozzáférhetnek a számukra kijelölt frekvenciasávokhoz. Számukra lehetőség van kommunikációt folytatni egy városon, régión, országon belül, kontinensek között vagy akár az űrbe. 

5621 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.