Alkalmazásprogramozási interfész

1. Fogalom magyarul: Alkalmazásprogramozási interfész

2. Fogalom angolul: Application Programming Interface (API)

3. Meghatározás:

Az API egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Egy nyilvános API segítségével lehetséges egy programrendszer szolgáltatásait használni anélkül, hogy annak belső működését ismerni kellene.

Az API általában nem kötődik programozási nyelvhez: bármilyen programnyelvből lehetséges azok meghívása, amennyiben a megfelelő paramétereket a hívás biztosítja, és képes lekezelni az esetleges eredményt.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

Az egyik leggyakoribb esete az alkalmazásprogramozási felületnek az operációs rendszerek programozási felülete: annak dokumentációja, hogy a rendszeren futó programok milyen – jól definiált, szabványosított – felületen tudják a rendszer szolgáltatásait használni.

A másik leggyakoribb eset az, amikor egy rutinkönyvtárat készít valaki kifejezetten abból a célból, hogy azzal az alkalmazásprogramok által használt eljárásokat szabványosítsa: a rutinkönyvtár ezen eljárásait is egységes, jól dokumentált API segítségével lehet elérni, használni.

Egy harmadik felhasználási terület, amikor egy zárt kódú alkalmazás vagy szolgáltatás tulajdonosa lehetővé kívánja tenni harmadik félnek, hogy az alkalmazás vagy a szolgáltatás bizonyos adataihoz hozzáférjen, illetve bizonyos eljárásait használja és ezáltal a felhasználói kör számára kiegészítő szolgáltatást hozzon létre. Példaként említhető a Skype API vagy a YouTube API. 

9390 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.