Address Resolution Protocol

1. Fogalom magyarul: Address Resolution Protocol (ARP)

2. Fogalom angolul: Address Resolution Protocol (ARP)

3. Meghatározás:

Az ARP az adatkapcsolati réteg egy protokollja. Elsődleges funkciója, hogy a hierarchikus kiosztású, hálózatfüggő IP-címet egyszintű (flat) címzési struktúrájú, az eszköz fizikai címeként használható MAC-címre oldja fel. A lokális számítógép-hálózatokban a csomagok a fizikai címüket használva juttathatók el a címzetthez, mivel a hálózati csatolók – legalábbis alapértelmezés szerint – csak azoknak az Ethernet-kereteknek a csomagtörzsét adják fel a felsőbb rétegek felé, amelyek fejrészében a célpont MAC-cím mező tartalma megegyezik a saját címükkel. Az Address Resolution Protocolt az RFC 826 írja le, ez az Internet Standard STD 37.

4. Hivatkozás:

RFC 826, https://support.microsoft.com/en-us/help/949589/, https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/ip/address-resolution-protocol-arp/117398-qanda-arp-timeout-00.html, RFC  2390, RFC 903, RFC 4861

5. Megjegyzés:

Az ARP-kérést és -választ az adatkapcsolati rétegbeli protokoll – az IP esetén az Ethernet – továbbítja a lokális hálózati szegmensen belül, vagyis az útválasztók nem továbbítják.

A hálózati eszközök egy ideig tárolják azoknak az eszközöknek a fizikai címét (hozzárendelve az IP-címhez), amelyekkel kapcsolatban állnak (ARP cache), ezek egy része statikus, például a hálózati konfigurációból származik, más része dinamikus. Egy új kapcsolat kiépítésekor először ebben a letárolt ARP-táblázatban keresünk fizikai címet az ismert hálózati címhez. Ha nem találunk, akkor üzenetszórásban (broadcast) próbáljuk elérni az lokális hálózat összes csomópontját az ARP-kéréssel. A kérésre az a számítógép küld választ, amelyik a kérésben küldött IP-számot sajátjaként ismeri fel. A kérést küldő eszköz az összerendelést dinamikus jellegű bejegyzésként eltárolja az ARP-táblázatban, majd megkezdi a csomagküldést. Az eltárolt dinamikus összerendelés az összeköttetés lezárása után valamennyi idővel törlődik – pontosabban új összeköttetés létrehozásakor új ARP-lekérdezést küldünk ki. Ez az időtartam a például a Windows 7 operációs rendszert futtató számítógépben 15 és 45 másodperc közötti véletlenszerűen kiválasztott érték (https://support.microsoft.com/en-us/help/949589/), a Cisco által gyártott hálózati eszközökben az alapértelmezett értéke 240-270 perc közötti véletlen időtartam (https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/ip/address-resolution-protocol-arp/117398-qanda-arp-timeout-00.html).

Meg kell még említenünk az Inverse ARP-t (RFC 2390), amely nevéhez illően az ARP ellentettjeként működik: arra szolgál, hogy egy másik hálózati csomópontnak a fizikai címe ismeretében a hálózati rétegbeli címét megkapjuk. Az InARP az ARP kiegészítéseként működik, a csomagstruktúrában egy mező értéke különbözik. A Reverse ARP (RFC 903) arra szolgált, hogy egy csomópont a saját 3. rétegbeli címét megkapja a 2. rétegbeli cím ismeretében. Ugyancsak az ARP kiegészítéseként működött, használatát előbb a BOOTP, majd a DHCP váltotta ki.

Az IPv6 esetén az ARP szerepét a Neighbor Discovery Protocol (NDP, RFC 4861) veszi át. 

8447 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.