Abszolút késleltetés

1. Fogalom magyarul: Abszolút késleltetés

2. Fogalom angolul: Absolute delay          

3. Meghatározás:

A késleltetés a jel átvitelének ideje a rendszerben vagy hálózaton, pontosabban a jel adása és vétele között eltelő idő értéke. Digitális átvitelnél a bitfolyam adott bitjének az adása és ugyanennek a bitnek a vevőoldalon történő vétele közötti időintervallum. Szokás végpontok közötti (end-to-end) késleltetésnek nevezni. Csomagkommunikációs hálózatokban egy adott csomag átvitelének ideje a hálózatban.

4. Hivatkozások:

http://www.atis.org/glossary/definitionsList.aspx?find=A&kw=0

5. Megjegyzések:

1. Egyes hálózati átviteli módszerek (protokollok) nyugtázási-ismétlési mechanizmusok alkalmazásávalgondoskodnak az adategységek hibamentes átviteléről. Az ilyen esetekben késleltetésen általában a csomag adási időpontja és a helyes vételének időpontja közötti különbséget értjük.

2. Csomagkommunikációs hálózatokban, így az IP-hálózatokban az adatcsomagok késleltetésének fő okai a következők:

(i) Csomagolási idő: az az idő, amely alatt egy adatcsomag “megtöltéséhez” szükséges bitmennyiség összegyűlik.

(ii) Hálózati késleltetés, amelynek fő okai a csomópontokban a csomagok feldolgozási ideje és a csomópontok közötti jelterjedési idő.

(iii) Késleltetés a vevőben, amely szándékosan kerül beiktatásra, hogy a csomagok beérkezési időpontjainak ingadozását ki lehessen egyenlíteni és az esetleges csomagsorrend-cseréket helyre lehessen állítani.

Mivel a fenti késleltetés-komponensek között vannak véletlen mennyiségek, ezért a teljes késleltetési idő is véletlen mennyiség. Ezért jellemzéséhez nem elegendő egyetlen mennyiség, hanem mind a késleltetés maximális értékének, mind  a késleltetés ingadozásának, az ún. jitternek az ismeretére szükség van.  

9529 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.