3GPP rendszer

1. Fogalom magyarul: 3GPP rendszer

2. Fogalom angolul: 3GPP system

3. Meghatározás:

A 3GPP műszaki specifikációknak megfelelő távközlési rendszer, amely egy maghálózatból és egy vagy több  hozzáférési hálózatból áll (ami lehet GERAN, UTRAN, E-UTRAN vagy más hozzáférési hálózat, pl. WLAN), valamint a felhasználói eszközből (User Equipment) áll. A 3GPP-rendszereknek domináns szerepük volt és jelenleg is van a világ mobil távközlésében. Az első 3GPP-rendszer a Release’99-es műszaki specifikációknak megfelelő harmadik generációs UTRA FDD/TDD-rendszer volt. A valódi mobilinternet lehetőségét a Release’5 specifikáció sorozatnak megfelelő UMTS/HSDPA-rendszer teremtette meg. A legújabban szabványosított 3GPP-rendszer a Release’15 műszaki specifikáció sorozatnak megfelelő, az LTE-maghálózatra épülő NSA 5G NR rendszer.

4. Hivatkozások:

3GPP TR 21.905 Vocabulary for 3GPP Specifications.

5. Megjegyzések:

Az LTE (beleértve az LTE-Advanced és az LTE-Advanced Pro evolúciós fejlesztéseket is) minden idők leggyorsabban terjedő és legsikeresebb mobil technológiája. A Global mobile Suppliers Association (GSA) 2018. januári jelentése szerint 202 országban 651 kereskedelmi LTE-hálózat üzemelt. 

4582 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.