Összekapcsolt otthon

1. Fogalom magyarul: Összekapcsolt otthon

2. Fogalom angolul: Connected home

3. Meghatározás:

Az összekapcsolt otthon hálózatok használatával teszi lehetővé több fajta, a kommunikáció és a szórakoztatás, az egészségvédelem, a biztonság, valamint a lakásautomatizálás céljára szolgáló eszközök, továbbá szolgáltatások és alkalmazások összekapcsolását és együttműködését. A szolgáltatásokat és alkalmazásokat sokféle, egymáshoz kapcsolódó és együttműködő berendezésen, érzékelőn, eszközön és platformon keresztül nyújtják. A háztartásban élők számára az összekapcsoltság, a valósidejűség, valamint az okos és a környezetre jellemző információkra megfelelő válaszadás élményét nyújtja, továbbá az egyén számára lehetővé teszi a vezérlést és az ellenőrzést akár távolról, akár belülről. Az összekapcsolt otthon hátterében működő technológiák az alábbi kategóriákba sorolhatók:

  • Hálózatok használata: Az ismertebb nagy sávszélességű és nagy teljesítményfelvételű lakás- hálózati technológiák, mint a koaxiális kábelen átvitt média, az Ethernet, a Wi-Fi, a Bluetooth, továbbá a 3G és az LTE, kiegészítésre kerültek kis teljesítményfelvételű hálózati szabványokkal a kis sávszélességet és kevés teljesítményt igénylő eszközök és érzékelők számára, mint pl. a termosztátok.
  • Média és szórakoztatás: Háztartáson belüli, integrált szórakoztatási célú eszközöket tartalmazó kategória, ami magába foglalja a digitális tartalmakhoz való hozzáférést, és azok megosztását különböző eszközökön. Ez a kategória bizonyult eddig a legelterjedtebbnek, és az összekapcsolt otthon néhány legérettebb technológiáját tartalmazza.
  • Az otthon biztonsága/ellenőrzése, valamint az otthon automatizálása: Az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatások széles választéka az otthon monitorozására és védelmére helyezi a hangsúlyt, továbbá az ajtók, ablakok, sötétítők és zárak, valamint a fűtés, a légkondicionálás, a világítás és más készülékek automatikus vezérlésére.
  • Energiagazdálkodás: Ez a kategória szorosan kapcsolódik okos város, valamint kormányzati kezdeményezésekhez, mégis a fogyasztói szolgáltatásokat és eszközöket/alkalmazásokat tömegpiaci árakon vezették be, ezáltal az emberek követhetik, szabályozhatják és ellenőrizhetik gáz- és áramfogyasztásukat.
  • Egészségvédelem, fitnesz és wellness: Az egészségvédelemmel kapcsolatos megoldások és szolgáltatások lassú felfutást mutattak, mert azokat egészségügyi tervbe kell illeszteni, kórházaknak, valamint egészségbiztosító cégeknek kell eladni. A fitnesz és wellness szegmensnek erős és gyorsan fejlődő ökoszisztémája van, a sporteszközöktől az alkalmazásokig terjed, amelyek egymással szorosan összeintegrálódva intenzív felhasználói élményt nyújt.

 

4. Hivatkozások:

Gartner IT Glossary

https://www.gartner.com/it-glossary/

5. Megjegyzések:

Az összekapcsolt otthon másik gyakori elnevezése: okos otthon 

6795 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.