Önvezető jármű

1. Fogalom magyarul: Önvezető jármű

2. Fogalom angolul: Self-driving vehicle

3. Meghatározás:

Egy önvezető jármű egy olyan jármű, mely képes a környezetét érzékelni és a járművezetési funkciókat ellátni emberi beavatkozás nélkül. A környezet érzékelése különböző technológiák segítségével történhet: radarok, lézerradarok (LIDAR), GPS, odometria, gépi látás, stb. Mindemellett a jármű gyűjthet adatokat a környező járművektől és intelligens útmenti eszközöktől is. A begyűjtött adatok alapján a jármű biztonságos irányítása automatizált módon történik. Az önvezető járművek célja a biztonságosabb és hatékonyabb közlekedés biztosítása, illetve a mobilitás támogatása olyan személyek számára is (gyerekek, idősek, fogyatékkal élők) akik különböző okok miatt nem tudtak saját maguk járművet vezetni.      

4. Hivatkozás:

5. Megjegyzés: Az „önvezető jármű” nem egy igazán precíz kifejezés, mindenki mást ért alatta. Alapértelmezésben csak az 5. szintű automatizáltsággal (lásd „automatizált járművezetés” szócikk) rendelkező járműveket lehetne önvezető járműveknek tekinteni, de a gyártók és a köznyelv már a 3. és 4. szintű automatizáltsággal rendelkező járművekre is használják a kifejezést.   

8254 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.