Áramkörkapcsolás

1. Fogalom magyarul: Áramkörkapcsolás

2. Fogalom angolul: Circuit switching

3. Meghatározás:

Az áramkörkapcsolás a kommunikációs hálózatok egyik fő kapcsolási elve. A másik a csomagkapcsolás. Lényege, hogy fizikai kapcsolat jön létre a küldő végpont és a cél-végpont között. Minden felhasználói információ ugyanazon a dedikált fizikai útvonalon halad. A továbbítás során a hálózat csomópontjai nem tárolják az adatokat. A  kapcsolatot fel kell építeni és a kommunikáció végén le kell bontani.

Előfordul, hogy a hálózat nem tudja felépíteni a kapcsolatot, ekkor az öszeköttetés felépítése során ún. blokkolás lép fel. Amennyiben a kapcsolat felépül, az átvitel során nem léphet fel torlódás.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

Az áramkörkapcsolás a klasszikus telefonhálózatban és a digitális telefonhálózatban alkalmazott kapcsolási elv. A kapcsolatok felépítését, lebontását és menedzselését az ún. jelzésátviteli protokollok, jelzésrendszerek végzik, amelyek két fő típusa a sávon belüli jelzésátvitel és a közös csatornás jelzésátvitel.

13916 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.