Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Fogalom magyarul: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Fogalom angolul: National Media and Infocommunications Authority

Meghatározás:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (Hatóság, NMHH) önálló szabályozó szerv, amely kizárólag a törvénynek van alárendelve. 

Önálló hatáskörrel rendelkező szervei: az NMHH Elnöke (Elnök), az  NMHH  Médiatanácsa (Médiatanács) és az NMHH Hivatala (Hivatal).

Elnök: az NMHH vezetője, egyben a Médiatanács elnöke, amennyiben az Országgyűlés megválasztja. Hatósági hatásköröket gyakorol a hírközlési ágazatban, például piacfelügyelet, piacmeghatározás, piacelemzés, hírközlési ágazati vizsgálat. Feladatkörében nem utasítható, az egyes hatósági ügyekben önálló hatáskörrel rendelkező Hivatalt nem utasíthatja.

Hivatal: rendeltetése kettős, egyrészt az NMHH Elnöke, a Médiatanács és annak tagjai szakmai háttérapparátusa: az itt dolgozó köztisztviselők készítik elő és hajtják végre döntéseiket, másrészt a Hivatal maga is hatósági hatáskörök címzettje, elsőfokú hatóságként jár el az Mttv.-ben meghatározott feladatkörében.

Élén a Főigazgató áll, akinek pozíciója egyrészt az Elnökhöz kötődik, hiszen az Elnök nevezi ki. Ugyanakkor a kinevezés határozatlan időre szól, tehát a törvény egyfajta szakmai állandó elemként függetleníti is az Elnöktől, hiszen az Elnök megbízatásának a megszűnése nem szünteti meg a főigazgató megbízatását.

A Hatóság hatáskörét az Mttv. 182-184. §-ai határozzák meg.

Hivatkozás:

Mttv. 109-119. §§.

8010 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.