Lineáris torzítás

1. Fogalom magyarul: Lineáris torzítás

2. Fogalom angolul: Linear distortion

3. Meghatározás:

Ha egy jel áthalad bármilyen közegen vagy áramkörön, az alakja megváltozhat, azaz torzulhat. E jelenségnek többféle oka lehet, de alapvetően két nagy csoportot különböztethetünk meg: lineáris és nemlineáris torzításokat.

A lineáris torzítás lényege, hogy ha egy közeg vagy áramkör csillapítása (illetve erősítése), és/vagy késletetése nem azonos (egyenletes) a jel sávszélességén belül minden frekvencián, akkor az érintett jel szinuszos összetevőinek egymáshoz viszonyított amplitúdója és/vagy időbeli helyzete megváltozik, ami végső soron az eredő jelalak torzulásához vezet. A fentiekból adódóan lineáris torzítás egyetlen szinuszhullám átvitele esetén nem lép fel.

4. Hivatkozások:

 

5. Megjegyzések:

6031 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)
AB
Bro Andry Ennyi ideje: 1 Év

Köszönjük szépen! Élveztem az információkat. Én is blogolok. A blogom a játékokkal foglalkozik. Ha érdekel, akkor nézd meg a honlapomon a játékokat Magyarország https://legjobbkaszinok.net . Sok különböző játék és cikk van a kaszinókról. Örömmel üdvözlöm az új látogatókat)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

Alapvetően a projekt 2. szakaszában (2017.) is a szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Ha javaslata van akkor küldje meg az info@hte.hu e-mail címre.