Csomagkapcsolás

1. Fogalom magyarul: Csomagkapcsolás

2. Fogalom angolul: Packet switching

3. Meghatározás:

A csomagkapcsolás a kommunikációs hálózatok egyik fő kapcsolási elve. A másik az áramkörkapcsolás. Lényege, hogy a küldő végpont a továbbítandó üzenetet kisebb részekre, ún. csomagokra tördeli. Egy csomag a hasznos részében (az ún. payload-ban) tárolt üzenetrész mellett fejrésszel is rendelkezik, amely tartalmazza a küldő és a címzett csomópont azonosítóját (címét). A küldő végpont a csomagokat egymás után beküldi a hálózatba, a hálózat csomópontjai pedig ezeket a fejrészben lévő címinformáció alapján, speciális algoritmusok, az ún. routing-algoritmusok, illetve az azokat megvalósító routing-protokollok használatával továbbítja a célpont felé.

A csomagkapcsolásnál általában nem épül fel előzetesen összeköttetés a küldő és a cél-végpont között. Létezik a csomagkapcsolásnak összeköttetés-alapú formája is, amelyet virtuális áramkörkapcsolásnak neveznek, míg a “klasszikus”, összeköttetésmentes formát datagram-kapcsolásnak nevezik.

4. Hivatkozások:

 5. Megjegyzések:

A ma legelterjedtebb csomagkapcsolási módszert az IP-alapú hálózatokban, így az interneten alkalmazzák. Az IP-alapú hálózatok a datagram-kapcsolást valósítják meg. Az IP – Internet Protokoll definiálja a csomagok formátumát, a címzési módokat és a címformátumokat. Az IP jelenleg még leggyakrabban használt változata az IPv4, bevezetés alatt álló újabb változata az IPv6. A csomagok hálózaton belüli továbbításának módszereit nem maga az IP, hanem speciális, ún. routingprotokollok határozzák meg.

14142 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)