Vissza

Valós idejű kinematikus helymeghatározás

1. Fogalom magyarul: Valós idejű kinematikus helymeghatározás

2. Fogalom angolul: Real Time Kinematic - RTK

3. Meghatározás:

Mind a bázisállomáson (referenciaállomáson), mind a bázisállomás által előállított korrekciós adatokat (hibajelet) a mérési pontosság növelésére felhasználó mozgó mérővevőben (roverben) kódméréssel és fázisméréssel történő műholdtávolság meghatározásra épülő valós idejű differenciális műholdas helymeghatározás.  Az RTK-méréshez a rover közelítő pozíciójának a beküldése szükséges.

4. Hivatkozások:

15/2013. (III. 11.) VM rendelet.

5. Megjegyzések:

Részletes meghatározás: Valós idejű helymeghatározási módszer, amely szerint a mozgó mérővevő (az ún. rover) az ismert geodéziai pontban települt referenciaállomás korrekciós jelei segítségével végzett differenciális méréssel nagy pontosságú (akár 1-2 cm) mérési eredmény előállítására képes. Az RTK-méréshez a rover közelítő pozíciójának a beküldése szükséges. Az RTK-mérés során a mozgó vevő is és a referenciavevő is mind kódméréssel, mind fázisméréssel meghatározza a helymeghatározáshoz szükséges műholdtávolságot (az ún. pszeudo-távolságot). A két vevő legalább öt közös műhold jeleit dolgozza fel. A referenciavevő korrekciós jelei rádiós vagy mobilinternetes csatornán jutnak el a mozgó mérővevőhöz, amely azokat a saját mérései pontosságának a javítására használja. Ha mindkét vevő kétfrekvenciás, akkor az inicializálási idő egy percen belül lehet, és ezt követően a mozgó vevő akár másodpercenként 10-20-szor is képes lehet a saját pozíciója meghatározására. A geodéziai pontosságú mérésekhez viszonylag kis (legfeljebb 30-35 km) bázistávolságok megengedettek, tehát az RTK-mérések csak sűrű bázisállomás rendszer kiépítése esetén valósíthatók meg az egész országban. A szükséges bázisállomás-hálózatot Magyarországon a FÖMI működteti (35 állomás Magyarországon, ezen kívül igénybe vehető további 19 állomás a szomszédos országokban, a határ menti mérések pontossága érdekében). Az RTK-mérésekre igénybe vehető 54 referenciaállomásból 51 rendelkezik GPS/GLONASS-jelek vételére alkalmas vevővel, míg 3 határmenti külföldi állomás csak GPS-jeleket vesz. A korrekciós jelek díj ellenében vehetők igénybe. A hazai RTK bázisállomási rendszer a műholdas helymeghatározás földi kiegészítő rendszere (GBAS - Ground Based Augmentation System).                                                                                                  

7408 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.