Tűzfal

1. Fogalom magyarul: Tűzfal

2. Fogalom angolul: Firewall

3. Meghatározás:

A tűzfal egy hálózati biztonsági rendszer, amely egy előre megadott szabályrendszert követve megfigyeli és vezérli a beérkező és a kimenő forgalmat. Felfogható úgy is, mint az általunk biztonságosnak tekintett és a nem megbízható hálózat közötti elválasztó korlát. A tűzfal lehet egy konkrét hálózati eszköz vagy egy hálózati eszközbe telepített szoftver illetve egy számítógépen futó processz vagy démon. Az előbbi esetben két hálózat között szűri a forgalmat, az utóbbiban egyetlen számítógép hálózati forgalmát kontrolálja.

4. Hivatkozás:

-

5. Megjegyzés:

Az első tűzfalak működése az egyedi IP-csomagok vizsgálatán alapult, ezeket később az állapotvezérelt tűzfalak (stateful firewall) váltották fel, amelyek a csomagok által létrehozott kapcsolatokat nyilvántartva működtek. Míg az előbbiek jobbára az alsó 3 rétegben működtek, addig az utóbbiak a 4. rétegben.

Jelenleg az alkalmazás szintű tűzfalak használatosak, amelyek az összes rétegben egyidejűleg képesek monitorozni és vezérelni a forgalmat, lehetővé téve akár az egy-egy alkalmazáson belüli védekezést is. Tipikus példa erre a web-böngészőkben a káros tartalmak letöltésének blokkolása. 

24213 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.