Vissza

Távközlés

1. Fogalom magyarul: Távközlés

2. Fogalom angolul: Telecommunications

3. Meghatározás:

Az emberek közötti személyes kommunikációt a távközlés kiterjeszti nagyobb távolságra. A közlendő információk lehetnek hangjelek (pl. beszéd), képjelek (pl. a közlő arca), valamilyen rendezett formában adatok. A kapott információkat érzékszerveink (fülünk, szemünk) közvetítésével az agyunk dolgozza fel. Egy távközlő rendszer főbb elemei az adó, az átviteli rendszer és a vevő. A távközlés feladata, hogy a közlendőket gyorsan, hűen és megfizethető áron továbbítsa és megjelenítse bármilyen távolságra, ahol emberek vannak.

4. Hivatkozások:

5. Megjegyzések:

Az adó a közlendőt először elektromos jellé alakítja (pl. mikrofon, kamera), majd ezt az átviteli rendszeren továbbítható formába hozza. A mai távközlés döntően digitalizált és sok esetben tömörített jelek formájában viszi át az üzenetet valamilyen átviteli csatornán a vételi helyszínre. Ma vegyesen használunk vezetékes (sodrott érpáras, koaxiális, üvegszálas) és rádiós (beltéri, földfelszíni, műholdas) átviteli csatornákat a távolságtól és a követelményektől függően. A vételi helyen a vevő visszaalakítja az átvitt jeleket az üzenetek eredeti formájára (pl. hanggá, képpé).

A technológia fejlődésével ma már nincs áthidalhatatlan távolság a földön. Akadnak a távközlésben korlátozott erőforrások, mint a frekvenciák, a geostacionárius műholdak pozíciói, a hegytetők, a tornyok, a városi járdák alatti kábelcsatorna helyek. A távközlési szakemberek eredményes munkája alapján ma már mintegy hatmillió ember rendelkezik mobiltelefonnal, amelyek nagyobb része már internet hozzáférésre is képes ez azt jelenti, hogy az emberiség minden rétege részesülhet a távközlés áldásaiból.

A távközlésben használt átviteli rendszerek -- különösen a gerinchálózatok -- ma már nem csak a személyek közötti kommunikációt szolgálják. Használhatók médiatartalmak műsorszórási jellegű vagy egyedi hozzáférésű továbbítására, távirányításra, adatgyűjtésre, folyamatok távoli vezérlésére, számítási erőforrások összekapcsolására, eszközök, gépek közötti kommunikációra is. Ezért a távközlési rendszerek elemeit is tartalmazó új területek az infokommunikáció, telematika, médiainformatika, adatkommunikáció. 

21766 Megtekintés
Átlagos (0 Szavazatok)

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan tudok hozzászólást fűzni a szócikkhez?

Regisztráció után (egy név és egy valós e-mail cím kell hozzá) lehet hozzászólni.

Ki felügyeli a fogalmak helyességét?

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület által létrehozott szerkesztőbizottság hagyja jóvá a fogalmakat.

Lehet bővíteni a fogalomtárat?

A szerkesztőség határozza meg definiálandó fogalmakat. Örömmel vesszük javaslatait a „További fogalmak” oldalon található űrlap kitöltésével.